Zo schrijf je een ijzersterk voice-over script

Vind je puzzelen leuk? Dan zou het schrijven van een voice-over script zomaar je nieuwe favoriete hobby kunnen worden. In een video of animatie wil je vaak graag veel vertellen, maar de lengte van je productie is maar een minuut. Hoe verpak je die boodschap nou in zo weinig woorden? En raak je ook nog eens de juiste toon? Puzzelen dus! Met deze 5 tips vlieg je richting een scherp voice-over script.

#1 Schrijf zoals je spreekt

De boodschap van je animatie wordt in beeld en tekst overgebracht op je doelgroep. Zij zijn je bewegende beelden en luisteren naar je script. Dat zijn al twee handelingen die je kijkers moeten uitvoeren. Houd daarom je script informeel en herkenbaar. Geen vakjargon, geen onnodig dure woorden. Dat leidt te veel af van de video. Benader je script daarom eerder als een gesprek met een goede vriend.

 #2 Snel to the point

Trigger je doelgroep vanaf het eerste moment. Want de aandacht is zo verdwenen. Zeker online is die spanningsboog beperkt. Start met een vraag om je kijker direct na te laten denken. Of geef juist direct de oplossing van een vraagstuk. Het verrassingselement is namelijk een groot goed voor een script.

#3 Voel het ritme

Een goed verhaal beweegt omhoog en omlaag. Alsof je luistert naar muziek. Je neemt je doelgroep mee in je boodschap wanneer je een goede balans vindt tussen tempo, stiltes en de juiste woorden. Lees daarom altijd je tekst hardop. Zo merk je direct of je script lekker loopt. En je ontdekt ook of je script te lang is… maar daar zo meer over.

#4 Overgangswoorden

Toch, aan de andere kant, hoewel, dus… gebruik voldoende van dit soort overgangswoorden. In een script schakel je vaak tussen situaties. Overgangswoorden zijn dé ideale manier om je doelgroep voor te bereiden op een verandering of een oplossing. Bovendien zijn overgangs-woorden heel handig om de toon van je script te veranderen.

#5 Lengte, lengte, lengte!

Natuurlijk, je boodschap moet duidelijk zijn. Maar de kunst is om dit met weinig woorden voor elkaar te boksen. Een script van een minuut? Max. 120-130 woorden. Anders krijgt je doelgroep een overkill aan informatie. En niet onbelangrijk, de inspreker van het script komt in ademnood. Dus wees streng voor je script en schrap onnodige woorden. Kill your darlings…

Tekstbureau Polane heeft veel ervaring in het schrijven van voice-over scripts voor video. Soms zakelijk, soms informeel, soms met humor. Maar altijd scherp in de boodschap. Ben jij op zoek naar een voice-over script dat naadloos aansluit op de beelden van jouw animatie of film? Ik help je graag!

Neem contact op

Interesse in de diensten van Tekstbureau Polane? Leuk! Kies hier hoe je me wilt bereiken en we maken er iets moois van.