Schrijffouten voorkomen? Zo doe je dat!

Heb je een blog geschreven? Of misschien de teksten voor je nieuwe website? Goed bezig! Maar misschien twijfel je nog of alles wel klopt… Heb je de juiste zinsopbouw gekozen? Kan de tekst misschien bondiger? Of minder wollig? Deze vragen zijn niet raar. Sterker nog, een kritische blik helpt jouw teksten om nóg beter te worden. Voor een goede eindredactie kan je een tekstschrijver inhuren (joehoe!), maar zelf kan je ook veel doen om je verhaal te verbeteren. Met deze 5 tips kan je direct aan de slag!

#1 Schrijven, schrijven en nog eens schrijven!

Oefening baart kunst. En die zin heeft het niet voor niets tot een gezegde geschopt. Want het is waar. Voor schrijven geldt: je skills groeien op het moment dat je regelmatig in de pen kruipt. Onderzoek wijst zelfs uit dat je schrijfkwaliteiten een duidelijke boost krijgen wanneer je dagelijks oefent met het schrijven van bijvoorbeeld een blog. Daar gaat natuurlijk tijd in zitten, maar zie het als een investering. Want je eigen content schrijven is altijd een voordeel. Niemand kent jouw tone of voice of boodschap beter dan jij zelf. Kom je er toch niet uit? Of heb je geen tijd om regelmatig te oefenen? Ik help je graag met het verbeteren van je tekst. Of het nu gaat om nieuwe content of het verbeteren van een door jouw geschreven verhaal.

#2 Neem de tijd voor eindredactie

We hadden het er net al even over: investeer tijd in je teksten. Niet alleen om ze te produceren, maar ook om ze te controleren. Het werkt zelden wanneer je direct na het schrijven je rode pen er al bij pakt. Je zit dan nog te veel in de materie. Een goede tip is om je tekst weg te leggen en er een dag later opnieuw naar te kijken. Die frisse blik levert vaak nieuwe inzichten op. Zo zie je dat je voor dat ene woord beter een synoniem kan kiezen. Of wat te denken van die ontbrekende komma? Gun jezelf dus de tijd om een tekst scherp te krijgen en je eindredactie te verbeteren!

#3 Denk aan jou/jouw grammatica

Zelfs de beste tekstschrijver krabt wel eens achter zijn oren bij het opschrijven van een bepaald woord. Hoe zat dat nou ook alweer? Schrijf ik dit nu wel of niet op deze manier? Daarom: check, check, dubbelcheck. Een woord opzoeken in Google is zo gepiept en het voorkomt onnodige en slordige foutjes in je tekst. Hetzelfde geldt voor synoniemen. Past je gekozen woord echt bij de tone of voice van het stuk? Of bestaat er een soortgelijk woord dat de zin veel mooier maakt? Opzoeken maar!

#4 Laat je tekst horen

Het schrijven van een tekst kan een stille klus zijn. Het nadenken over de juiste woorden, het schrijven of tikken van de letters, het nalezen van je geschreven stuk. Het is veel denkwerk. Tijd om daar verandering in te brengen. Een succesvolle manier om je teksten na te lopen is voorlezen. Inderdaad, gewoon hardop. Voor jezelf of voor iemand anders. Wanneer je de woorden van je tekst hardop uitspreekt, krijg je er automatisch een ander gevoel bij dan wanneer je ze alleen maar in stilte leest. Nuances in zinnen komen ineens anders over, dat woordje op het eind blijkt toch wat overbodig. Nieuwe waardevolle inzichten!

#5 d of t? Een ezelsbruggetje!

Waarschijnlijk voor veel schrijvers met stip op #1 in de categorie Kopzorgen: de spelling van werkwoorden. En toegegeven, dit kan soms best lastig zijn. Gelukkig zijn er ezelsbruggetjes. Een handige is je werkwoord in de tekst eventjes inruilen voor het werkwoord ‘lopen’. Grote kans dat het met dit werkwoord veel sneller duidelijk is wat de juiste spelling is. En kom je er niet uit? Je kan altijd een zin zo ombouwen dat je een d of t vraagstuk kan ontlopen! Een beetje valsspelen mag best. Zeker als het helpt om jouw tekst nog beter te maken.

Met bovenstaande tips heb je nu al 5 tools in handen om zelf je teksten te verbeteren. Maar eindredactie blijft vakwerk. Wil je toch liever het controleren van je teksten overlaten aan een ervaren tekstschrijver? Dan heb je mazzel, want je hebt net een blog gelezen van zo’n copywriter. En ook nog eens eentje die je graag helpt!

Neem contact op

Interesse in de diensten van Tekstbureau Polane? Leuk! Kies hier hoe je me wilt bereiken en we maken er iets moois van.